Fakta om boken

Omslag

Prestasjonskultur og prestasjonsledelse

av Sigurd Vik

ISBN: 9788215009667

Pris: NOK 379,-

Utgivelsesår: 2007

<-- Tilbake til innholdsfortegnelsen...

Prestasjonskultur

Vi skal bli vinnere! Vi skal skape en vinnerkultur! Tidvis utbasunerer enkelte ledere disse ordene med fynd og klem. Ordene kommer gjerne i sammenheng med at lederne har skrevet under en sponsoravtale med et fotballag eller en idrettsstjerne (uten å innrømme at de egentlig vil sole seg i glansen). Noen ganger framstår akkurat det å hente vinnerkultur fra et fotballag som et paradoks. Det er fire–fem lag som kan kjempe i toppen, og de andre lagene taper minst like mye som de vinner. Begrepet vinnerkultur framstår ofte som innholdsløse floskler ledere bruker i festtaler. Hvis et konsern med tusenvis av ansatte skal implementere vinnerkultur i hele organisasjonen, har lederne en stor utfordring i å nå fram til alle medarbeiderne. Hva innbefatter vinnerkultur for kantinedamen, regnskapskonsulenten og resepsjonisten? Eller handler det om prestasjonskultur?

– Hvis vi tar utgangspunkt i at bedrifter alltid handler om mennesker, skal det ikke mye til for å forstå at folk motiveres av verdier og idealer, ikke bare kroner nederst på et ark, sier tidligere konsernsjef i Orkla, Finn Jebsen. – Kulturen er fundamentet og den viktigste driveren for utviklingen av en bedrift, forteller Jebsen i dette kapittelet om prestasjonskultur. Konsernsjef Harald Tyrdal var tidligere leder i Narvesen, og selskapet ti-doblet omsetningen i hans lederperiode. Tyrdal forteller i boken om en av de viktigste årsakene til at de lyktes med det.

Kjetil André Aamodt forteller om hva som er grunnlag for sine prestasjoner og utviklet ham til å bli tidenes mestvinnende alpinist med 20 mesterskapsmedaljer. - Jeg elsket å stå på ski i hundre kilometer i timen, forteller han. – Skal man lykkes med det man holder på med, må man ha en sterk lidenskap. Motivasjonen må være ærlig og komme innenfra. Jeg kjørte ikke på ski fordi jeg skulle bli rik eller kjendis. Det er ikke mulig å bli god hvis du ikke er interessert.

Les mer

I en prestasjonskultur tør man utfordre det trygge. Blir det for små endringer i en organisasjon, kan det skape en søvndyssende trygghet. Det handler om å skape en atmosfære hvor den enkelte tør å utfordre seg selv, teamet og organisasjonen. Trygghet ligger ikke i stabilitet. Stabilitet er unaturlig og representerer en tilstand hvor ingenting utvikler seg, ingen lærer noe nytt. Det er en fastfrossen, ensformig tilstand hvor kreativitet er et fremmedord og alt gjentar seg i repeterende mønstre i en monoton runddans med liten mening. Mennesket vil derimot finne trivsel hvor det kan slippe løs de kreative kreftene, stadig utvikles og lære noe nytt. Man går fra stabil til dynamisk likevekt. I dynamisk likevekt balanserer organisasjonen på det som er trygt, samtidig som den også balanserer mot det som er krevende. Det er en dynamisk likevektstilstand hvor man må jobbe aktivt og hvor likevektssituasjonen stadig endres. Ralph Stacey38 framholder viktigheten av at organisasjoner må ha trygghet nok til å tåle utryggheten for det framtidige. «På randen av kaos» er for Stacey å leve innenfor trygge og spennende rammer, hvor utfallet er ukjent. I en prestasjonskultur handler det om en mental innstilling hvor de involverte er opptatt av detaljer og har evne til å se disse inn i en helhet.

Gode resultater blir et spørsmål om verdier, holdninger og kultur. Hvis man har sagt ja til å påta seg en oppgave, er det for å gi tilbake en god leveranse. Nå er ikke alt like viktig og krever ikke like mye oppmerksomhet. Men som et grunnmantra: Har man sagt ja, gjør man det med flid, stolthet og grundighet. Ole Einar Bjørndalen beskriver det på denne måten: – Jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre når jeg står opp om morgenen. Jeg vet at jeg må ha kvalitet på treningen for at det skal bli en god dag, forteller han. Hans landslagstrener gjennom mange år, Roger Grubben, er i likhet med

Bjørndalen svært opptatt av plan og struktur. Grubben sier likevel: – Det er ikke den store planen som er det viktigste. Det er om du gjør jobben godt nok hver eneste dag som er prestasjonsutvikling.